<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13199864\x26blogName\x3dH2Osfer\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://hikio.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://hikio.blogspot.com/\x26vt\x3d57485670787837765', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Salı, Haziran 14, 2005

HikiO bizi Operaya götür!

Opera 8.0

Böyle buyrun efem lafı mı olur. Bu aralar bir firefox fanatikliğidir giderken ben de biraz favori browserımın reklamını yapayım dedim.

Kendisiyle ilk önce Sony Ericssonun P800, P900 ve P910 vs. tarzı Uiq cihazları için de ürettikleri opera for mobil ile tanıştık. Telefon usbden veya kablosuz olarak bilgisayara bağlıyken, bize dahi sormadan gprs yerine adsl veya çevirmeli bağlantıyı kullanma gibi çok ince detaylara sahip bu küçük canavar öyle hoşuma gitti ki sonunda yıllardır adını duyduğum fakat bir türlü eski çöplüğümü bırakıp öğrenmeye üşendiğim operayı bilgisayarıma kurdum. Başka türlü alışamayacağımı bildiğimden eski çöplüğümün bütün kısayollarını elimin altından kaldırdım. İlk başlardaki olağan yadırgamanın ardından aslında o kadar zamandır ne büyük eşeklik ettiğimi keşfetmem uzun zamanımı almadı gayet tabi.

Nedir yani altı üstü sayfa göstermiyor mu kardeşim hepsi denecektir bir kısım kullanıcı tarafından elbet. Ben de size derim ki kardeşim şu dünyada nedir en değerli hazineniz? Hayalinize sığmayacak kadar paranız olsa onunla yine de satın alamayacağınız o önemli şey nedir kardeşim desem iki dakka durur ne diyo olm kafayı yedi bu nereden nereye geldi dersiniz biliyorum. O yüzden konuyu fazla dağıtmadan cevabınızı hemen veriyorum. Zamandır arkadaşlar. Bu ölümlü dünyada bir insanın en büyük hazinesi zamandır ve parayla satın alamayacağı bu hazineyi daha değerli kullanabilmek için ne gerekiyor ise bir insan onu yapmalıdır. Oh be bağlıyoruz galiba nihayetinde.

Operanın sağladığı kolaylıklar bu noktada kendisini gayet güzel gösteriyor arkadaşlar. Öncelikle kullanımı gayet kolay olan wand isimli şifre yöneticimiz var.

Wand

Kullanıcı adı ve şifre yazmanız gereken bir siteye ilk girişinizde size şifrenizi saklamak isteyip istemediğinizi soruyor. Daha sonra aynı sayfaya girişlerinizde wand aracına basarak şifre veya şifrelerinizi tek tıklamayla girmiş oluyorsunuz. Tek yan etkisi uzun süreli kullanımlarda şifrelerinizi unutabilme ihtimaliniz, aman dikkat.

Bu şifre yöneticisi zaman kazanımı için önemli bir adım elbet ama opera bu konuda yalnız değil. Firefox zaten bünyesinde böyle bir şifre yöneticisi barındırıyor. Internet explorer ve diğer tarayıcılar için de bu tip bir çok şifre yöneticisi piyasada mevcut. O zaman nedir operayı özel yapan diğer artılar?

Benim en hoşuma giden ve en çok alıştığım özellik mouse gestures özelliği. Operayı tasarlayan amcalar yahu ileri veya geri gitmek gibi çok sık yaptığımız işlemleri nasıl yapsak da daha hızlı ve kolay yapılabilir hale getirsek diye düşünmüşler ve ortaya mouse gestures u çıkarmışlar. Bu sayede mouseun düğmeleri ve hareketleriyle yapılan bazı kombinasyonlar sayesinde sayfalar arasında gezinmek çok pratikleşmiş. Örneğin bir önceki sayfaya gitmek için mouseun sağ tuşuna basılı tutup sol tuşa bir kez basıyorsunuz ya da ileri gitmek için sol tuşa basılı tutup sağ tuşa bir kez basıyorsunuz (sağ tuş basılıyken mouseu sağa da sürükleyebilirsiniz). İlk başta alışması zor gibi gelse de kısa sürede alışılıyor ve alışıldığında bilgisayarım penceresinde bile geri gitmek için sağ tuşa basılı tutup sol tıklamaya başlıyorsunuz. Sayfada bulunan bir ikona tıklamak her ne kadar kolaymış gibi gelse de, aynı gün içerisinde yüzlerce kere ufak bir kutucuğu her seferinde nişanlamak düşündüğünüzden büyük bir külfet olabiliyor. Bunu mouse gestures u kullanmaya başladıktan sonra farkettim.

Bu kadar değil elbet. Opera sayesinde bookmark olayına da vakit kaybı olarak bakmaya başlayabilirsiniz. Bir menü açmak ve o menü içerisinde aradığınızı bularak tıklamak, yerini bir butona tıklama kolaylığına terk ediyor artık.

Opera Kısayolları

Operada gezmekte olduğunuz sayfanın adresini sanki bir nesneymiş gibi tutup herhangi bir toolbara bırakabiliyorsunuz ve bıraktığınız yerde bir kısayol kutucuğu oluşuyor. Bu kadar.

Artık yapmanız gereken sürekli ziyaret ettiğiniz sayfaları üst kısımda boş yeri bulunan toolbarlardan birinin üzerine sürükleyip bırakarak kısayollarını oluşturmak, şifre ile girdiğiniz sitelere birer kez girerek şifreleri şifre yöneticisine kaydetmek. Sonra ise kısayollardan ardı arkasına açtığınız sayfalara şifre yöneticisine tek tıklayarak girdiğiniz şifrelerinizi kolayca girmek ve mouse gestures ile sayfalar arasında ışık hızında dolaşmak. Bir de adslniz varsa ard arda 10 sayfayı ne kadar kısa sürede gezebildiğinize şaşıracaksınız. Dediğim gibi biraz alışkanlık gerektiriyor başta ama sonuç gerçekten buna değiyor.

Eksileri yok mu? Elbette var. Birçok eksiği var ve bunlar için yamalar indirip kurmanız gerekiyor. Bazı sayfalardaki kodlar da maalesef internet explorer veya firefox düşünülerek yazıldığı için güzel sonuçlar olarak çıkmıyor karşınıza. Böyle durumlar için elinizin altında diğer tarayıcıların da bulunması yararınıza oluyor elbet. Ancak sürekli ziyaret ettiğiniz ve görünümünde bir kayıp olmadığını bildiğiniz siteleri ziyaret için zamanı operadan daha iyi kullanan bir gezgin bulamazsınız derim.

İdeal gezgin program mı? Üzgünüm ama sanırım opera, firefox ve evet maalesef internet explorer üçlüsünün beraber kullanımı. Hızın tadını yaşayın, eklentilerle eğlenin ve bütün sayfaları hatasız görün diye.

1 Yorum:

At 15/6/05 14:18, Anonymous Adsız said...

yararlı bilgiler neşretmek arzunuzu gönülden destekliyorum,,çoğundan bi haber olup yeterli feyzi almadığımdan olsa gerek yazının tümünü okumakta zorlandım..ama bu içerikdeki ulvi amacı gölemez zannedersem zira meraklısına çok yarrarlı bilgiler olduğunu hissediyorum

 

Yorum Gönder

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.