<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13199864\x26blogName\x3dH2Osfer\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://hikio.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://hikio.blogspot.com/\x26vt\x3d57485670787837765', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Pazar, Temmuz 03, 2005

Blog Nasıl Yazılır?

Blog klavyeyle yazılır ve monitörden okunur. Onu yazılı basından ayıran, hakkında bunca tartışma olmasına sebep olan en önemli özellikleri de bunlardır naçizane kanaatimce. Tabi aslında bu özelliklerin getirdiği avantajlarda saklıdır bunca yaygaranın altında yatan sebep. Yaptığınız yayın, haber, günlük her ne nitelikte olursa olsun eğer internette hayat buluyorsa, yazınızı çekici ve faydalı hale getirmek diğer yayın organlarına göre oldukça fazla imkanınız var demektir. Belki de bu sebeple özellikle gazeteciler tarafından bloglara biraz mesafeli yaklaşılmaktadır. Çünkü şartlar eşit değil.

Aslında şartları bunca dengesiz yapan özellikler, hepimizin alıştığı ve gayet basit bulduğu şeyler. Ancak ileride alışkanlık yaratacak, eski sistemleri değiştirebilecek kadar önemliler. Okuduğunuz haberde daha derin bilgi gerektiren bir kelimenin üzerine yapılan basit bir tıklamayla başka sayfalara kolayca geçebilmek, sayfaya resim koymak için sadece bir satır kod yazmak ve boyutlarını da böylece ayarlayabilmek bu kadar kolayken, yıllarını köşesine birkaç kelime fazlasını sığdırmaya, resimleri sütunlara uydurmaya çalışarak geçirmiş insanlar haksızlığa uğradığını hissediyor belki de. Ama ne yapalım bizim zamanımızda da g.i.joe oyuncakları yoktu canım değil mi?

E durum böyle iken bu özellikleri kullanmadan blog yazmak da gece görüş dürbününü sadece uzağa bakmak için kullanmaya benziyor. Daha önce web sitesi tecrübesi olan veya bir şekilde html ile uğraşmış kişiler için bu özellikleri kullandıracak etiketleri yazmak çocuk oyuncağı iken blogların bu derece yaygınlaştığı bir zamanda, "yahu herkes yapıyor, kendini anlatıyor. O kadar zor olmasa gerek, haydi ben de deniyeyim" diyerek iyi niyetli ve azimli bir şekilde bu işe kalkışanlar bu özellikleri nasıl kullanacaklarını bilmediklerinden ve biraz da gözlerinde büyüttüklerinden olay birkaç ileti göndermekten ileri gidemiyor ve blog sadece kısa bir heves olarak geride bırakılıyor. Bu sebeptendir bu iletiyi göndermem. Şu kısacık blogger hayatımda dahi bu tip örnekler görebildiysem, belki bir iki kelam ile birçok kişiye yardımcı olabilir düşüncesidir bunun altında yatan. (Sözünü verdiğim yardımı da buna sayar mısın bilmiyorum elegy kardeşim?)

Neyse lafı uzatmadan başlayalım anlatmaya. Bu sözünü edip durduğum özellikler: bir link vermek, sayfaya resim koyup boyutlarını istediğimiz şekilde ayarlamak ve üzerine tıklandığında bir link işlevi görecek resimler oluşturmaktan ibaret ve aslında sadece iki html etiketini öğrenmekten geçiyor.

Html demişken kısaca ondan da bahsedelim. Html: hypertext markup language'in kısaltmasıdır ve adından da anlaşılacağı gibi bir nevi programlama dilidir. Programlama dilini oluşturan sözcükler olan komutlar, burada etiket adını almışlardır ve her zaman için küçüktür (<) ve büyükür (>) işaretleri içerisinde yer alırlar. Burada açıklamasını yaptığım bütün etiketler mesaj yazdığınız pencerede, yazdığınız yazıların aralarında yer alırlar. Yazılacak özel bir alana ihtiyaç duymazlar. Mesaj yazdığınız kutuda etiket olarak gözükür ancak gönderildiklerinde görevlerini yaparlar. Artık derslerimize başlayabiliriz.

Ders 1: Link vermek
Link in ne demek olduğunu bildiğimizi varsayarak üzerinde durmuyorum. Link vermek için kullanacağımız etiketimiz A. Evet bildiğimiz A. Bir kaç parametresi var tabi hariçten. Etiketimizin tam kullanımı şu şekilde:

<A HREF="Gidilecek Adres">Üzerine Tıklanacak Kelime</A>

Yani örneğin H2Osfer kelimesinin üzerine tıkladığımızda http://hikio.blogspot.com adresine gidilmesini istiyor isek örneğimiz:

<A HREF="http://hikio.blogspot.com">H2Osfer</A>

şeklinde olacak ve görünümü de şu şekli alacaktır:

H2Osfer

Etiket yazarken büyük harf, küçük harf kullanımı sonucu etkilemez. <A HREF yazılacağı gibi <a href de yazılabilir. Ancak bu etikette dikkat etmemiz gereken en önemli kısım: adreslerin mutlaka http:// ile başlaması. Aksi takdirde verdiğiniz linkler çalışmayacaktır.

Ders 2: Resim gösterimi ve yeniden boyutlandırma

Bazı blog yazarları bloglarında resim kullanmaktan kaçınırlar. Sayfanıza resim koyarken bu resmin mutlaka internette bir adresinin bulunması gerekmekte ve bu kimi zaman can sıkıcı olabilmektedir. Ancak blogların bu kadar yaygınlaştığı bir zamanda, iletiye konulacak 1-2 resmin okumaya başlamayı kolaylaştıracağını düşünüyorum ve bu yüzden sık sık kullanıyorum. Fazla derine inmeden önce bir etiketimizi öğrenelim:

<IMG SRC="Resmin Adresi">

Evet bu kadar kolay. Açıklamaya fazla gerek yok sanırım. Img Src mizi yani image source umuzu yani resmimizin kaynak adresini vermemiz yeterli oluyor. Tabi ki yine resim adresimizin başına http:// koymayı unutmuyoruz. Uygulamalı bir örnek verecek olursak:

<IMG SRC="http://www.geocities.com/h2osfer/h2ogirl_lg.jpg">

şeklinde yazmamız gerekir ve bu etiketin görüntüsü şu şekilde olacaktır:



Sayfanıza resim yerleştirmek bu kadar kolay olmasına karşın az önce de söylediğim bazı başka teknik problemler çıkıyor karşımıza bu sefer. Sayfanızda göstermek istediğiniz resim internette başka bir web sitesinde yer alıyorsa ve siz o haliyle sayfanıza koymak istiyorsanız sorun yok. Açıyorsunuz siteyi, resmin üzerine sağ tuşla tıklayıp özelliklerinden adresine bakıyor ve kopyalıyorsunuz, sonrada etiketimizdeki adres kısmına yapıştırıyorsunuz hepsi o. Etiketi yazdığınız yerde istediğiniz resim gösteriliyor ancak sorun bilgisayarınızda bulunan bir resmi yayınlamak istediğinizde başlıyor. Çünkü blog siteleri (bloggerdan bahsediyorum, diğerlerini bilmiyorum) sadece yazılarınızı saklayacak bir yapıdalar. Resimleri göndermek için bir alan sunmuyorlar. Bu durumda internette resimleri koyacak bir yer bulmalıyız ki resimlerimizin bir adresi olsun. Blogger bunun için hello isimli bir program kullanmamızı öneriyor ki google hakkında bunca big brother söylentisi dolaşırken, sahibi olduğu blogger ın önerdiği bir programı indirip kurmak sanki vampire davetiye sunmakmış gibi geliyor bana. O yüzden benim de yaptığım gibi webde ücretsiz hosting hizmeti sunan geocities gibi sitelerden faydalanmayı daha mantıklı buluyorum. Geocities e üye oluyorsunuz (ki yahoo mail hesabınız var ise zaten üyesiniz ve sadece aktif edilmeyi bekleyen bir hesabınız olduğundan bihabersiniz) ve size verdiği 15 mb lık alana istediğiniz fotoğrafı yüklüyorsunuz. Ondan sonrası; yüklediğiniz resimlerin adreslerini geocities in file manager ından edinerek etiketimizde kullanmaya kalıyor.

Resimlerde karşılaşılan başka bir sorun ise; resimlerin istenen boyutlardan büyük olması ve sayfada abuk görünümlere sebep olması. Eğer resim bilgisayarımızdaysa, yükleme yapmadan önce yeniden boyutlandırarak sorunu çözebiliriz ancak başka bir sitedeki resimi kullanıyor isek ona müdahale edemiyoruz. Onu önce bilgisayarımıza kaydedip, boyutunu değiştirip, internet adresi sahibi yapmak da oldukça bezdirici tabi ki. Bu sebeple html yi yaratan amcalar img src etiketine bir kaç ekleme yapmayı uygun görmüşler. Şöyle ki:

<IMG SRC="Resmin Adresi" BORDER=tam sayı WIDTH=tam sayı HEIGHT=tam sayı ALT="Bilgi">

Bu eklemeler şu işlere yarıyor. Border: resmimizde olmasını istediğimiz çerçevenin pixel cinsinden kalınlığını, width: resmimizin pixel cinsinden genişliğini, height: resmimizin pixel cinsinden yüksekliğini belirliyor. Alt parametresi ise mouse cursor ü ile resmin üzerinde bir süre beklendiğinde görüntülenecek yazıyı belirliyor. Uygulamalı olarak yazarsak:

<IMG SRC="http://www.geocities.com/h2osfer/h2ogirl_lg.jpg" BORDER=0 WIDTH=290 HEIGHT=420 ALT="H2Osfer'e Gider">

şeklini alacaktır. Kullanımı ise şu sonucu verir:

GERİ DÖN


Ders 3: Resimlerle link vermek

Aslında yukarıda anlatılan iki dersin birlikte kullanımından başka birşey değil. Kısaca hatırlayacak olursak link verme etiketimiz:

<A HREF="Gidilecek Adres">Üzerine Tıklanacak Kelime</A>

idi. Bizim şimdi yapmak istediğimiz ise bir kelime yerine bir resmin üzerine tıklamak ve bizi yönlendirdiği siteye gidebilmek. O halde biz de üzerine tıklanacak kelimemizin yerine bir resim koyarız olur biter. Yani:

<A HREF="Gidilecek Adres"><IMG SRC="Resmin Adresi"></A>

Resmimiz büyük boyutluysa gelişmiş etiketimizi kullanırız ve etiket kombinasyonumuz en son şu hale gelir.

<A HREF="Gidilecek Adres"><IMG SRC="Resmin Adresi" BORDER=tam sayı WIDTH=tam sayı HEIGHT=tam sayı ALT="Bilgi"></A>

Son olarak uygulamalı olarak gösterecek olursak etiketimizin son hali:

<a href="http://hikio.blogspot.com"><IMG SRC="http://www.geocities.com/h2osfer/h2ogirl_lg.jpg" BORDER=0 WIDTH=290 HEIGHT=420 ALT="H2Osfer'e Gider"></A>

olur ve kullanıldığında da aşağıdaki sonucu verir.

H2Osfer'e Gider

Uzun uzun anlatıp detaylı örnekler verince sanki çok uzun bir konuymuş gibi geliyor ancak görüldüğü gibi ezberlenmesi gereken çoz az şey var ve 2-3 uygulamadan sonra çok kolay alışılıyor.

Benden bu kadar gerisi size kalmış arkadaşlar. Ha dersiniz ki bu ne yahu programcı mı olacağız, çok kazık bu! saygı duyarım. Ama biraz vicdanlı olun o kadar da zor değil işte. Bir iki uygulayın gerçekten kolay olduğunu göreceksiniz. Anlattık o kadar tane tane daha nesi zor geliyor anlamıyorum ki. Haydi size bir kıyak daha. Madem anlamadınız, yazın yorum kısmına neresinde takıldığınızı, yardım edelim. Bu kadar da olmaz ki canım daha ne istiyorsunuz aa.

7 Yorum:

At 4/7/05 13:09, Anonymous Adsız said...

abi g

 
At 5/7/05 02:15, Blogger elegy said...

hocam unuttum kusura bakma teşekkür ederim birde burdan ayrıca..kolay gele

 
At 5/7/05 13:23, Anonymous Adsız said...

abi ne güzel anlatmışsın öle,,, kız da çok güzel! bende diyorum böle bi blog yapsam resim falan koysam nasıl olur acaba?
müebbetsadettin

 
At 5/7/05 21:00, Blogger eren said...

Olur tabi hocam ne demek. Zaten düzeltme başlıklı iletiye bakarsan, blogger' ın artık resim yüklemeyi çok kolaylaştırdığını göreceksin. Adamlar tek kelime kod yazmadan yaptırabiliyor artık bu iletide anlattıklarımı, helal olsun diyorum.

O kız da öldü maalesef. Çekimler için rusyadan getirttiydik, 10 günden fazla güneşte bırakmamak gerekiyormuş meğerse. Neyse canlar sağolsun.

 
At 6/7/05 10:33, Anonymous Adsız said...

hadi be öldü demek!ona benzeyen bi bacısı neyim vardır deel mi?
sıcağa dayanından,,neyse sağol be hocam ölenin ardından konuşmuyalım şimdi...

müebbetsadettin

 
At 28/8/07 14:29, Blogger ----- said...

biri bana acil internette nasıl gunluk tutabıleceğimi soleyebılır mı saatlerdir sitelerde dolaşıyorum we yok :@

 
At 22/10/07 03:07, Anonymous Adsız said...

çok güzel açıklamışsınız.teşekkürler.

 

Yorum Gönder

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.