<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13199864\x26blogName\x3dH2Osfer\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://hikio.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://hikio.blogspot.com/\x26vt\x3d57485670787837765', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Çarşamba, Eylül 28, 2005

Büyük Araştırma!

Biliyorum ki böyle bir başlığın altından yine ne gibi bir zibidilik çıkacak acaba diye merak ediyorsunuz. Ancak ne yazık ki bu kez sizleri hayal kırıklığına uğratmak zorundayım. Söz konusu olan kanlı, canlı, gerçek bir araştırma. H2Osfer olarak yıllar yılı akıllarda yer etmiş bir inancı araştırma konusu yaparak açıklığa kavuşturmanın kıvancını sizlerle paylaşmak istiyorum sevgili blog okuyucuları.

Eminim birçoğunuzun aklına bir kez olsun takılmıştır daha önce. "Yahu bu politikacıların bunca yıl iktidarda olmak için sürekli çaba sarfetmelerinin, bu kadar hırs sahibi olmalarının sebebi nedir acaba? Bunların çocukları da olmuyor. Kesin bütün yaşama enerjilerini bu işe adıyorlar, sonra iktidardan olunca da hayatlarının amacını kaybediyorlar. Bak işte Ecevit, işte Demirel. İkisinin de çocukları yok." Demediniz mi yani? Demediyseniz devamı da pek ilginç gelmeyecektir size. Şimdiden söyliyeyim, vaktinizi harcamayın daha fazla.

İşte yukarıdaki düşünceden hareketle başladım başbakanlarımızın eş ve çocuk durumlarını araştırmaya. Sonuçta beklenen çıkmadı. Yukarıdaki iki isim dışında çocuk sahibi olmayan tek başbakanımız Refik Saydam'mış ki o da bekar olduğundan bu sonuç gayet normal sanırım. 25 farklı başbakan arasında sadece 3 tanesinin çocuğu yokmuş. Yani oran %12.



Araştırmacı bloggerınız elbette bu kadarıyla yetinmedi ve tek emsal bizim başbakanlarımız olmasın, dünyadaki diğer ülkelerden de bir örneği irdeleyelim diyerek, erişim kolaylığı nedeniyle Amerikan başkanlarının da araştırmasını yaptı. Acı gerçekle bir kez de orada karşılaştı ve 43 farklı Amerika başkanı arasında yine çocuğu olmayan 3 başkan buldu. Üstelik tesadüf eseri yine bunların 1 tanesi bekardı.



Amerika başkanları arasında yaptığım araştırmadaki ilginç bir durum ise bizde bulunmayan first lady kavramı ile ilgili. Başkanın eşi olarak bildiğimiz bu durum aslında sadece başkanların eşlerine özgü değilmiş. 1885 yılından önceki başkanlarda dul veya bekar olan başkanların first ladyleri kızları, üveykızları, kızkardeşleri ve hatta yeğenleri olmuş. Yani eşi olmayan başkanların bile first lady ünvanını alan birer yakınları olmuş. Buradan da anlıyoruz ki first ladylik başkan eşliği değil bir ünvan, bir nevi yetkisiz kraliçelik durumuymuş.



Diğer bir ilginç nokta ise Amerikan başkanlarının çocuk sayılarının başbakanlarımızın çocuk sayılarıyla karşılaştırılması sonucunda kendini gösterdi. Çok çocuklu bir aile yapısına sahip olduğunu sandığımız ülkemizin başbakanlarının çocuk sayısı en fazla 5 iken, bu sayı Amerikan başkanlarında 15 i bile görmüş durumda ikinci grafikten de görüleceği üzere.

Dip not 1-) Merak ederseniz başkanların eş ve çocuk durumlarının ve kaynakçanın yer aldığı excel dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Dip not 2-) P. Araştırmayı neden yaptığımı sormayı da nereden çıkardınız? Gazetelerde "yapılan bir araştırmaya göre" diye başlayan haberleri sorguladınız mı ki hiç? Esti işte.

2 Yorum:

At 2/2/06 23:20, Anonymous Adsız said...

neden yaptığın basit: çok boş zamanın var muhtemelen.

 
At 3/2/06 19:55, Blogger eren said...

Geç kalmış ama iyi bir tahmin. İnsanın ayak tırnağı ameliyatla çekildiğinde en az bir 2 hafta kadar boş zamanı oluyor. Fena acıyor ama tatile ihtiyaç duyan bir bünyeye de ilaç oluyor.

 

Yorum Gönder

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.